Historia    

                

   Seeprapeippo on yksi yleisimmistä lemmikkinä pidetyistä loistopeippolajeista sen helppouden vuoksi. Seeprapeippo kuuluu Estrildidae-heimoon ja lajin latinankielinen nimi on Peophila guttata.

Luonnossa seeprapeipot asuvat Australian puoliaavikkoisilla pensasaroalueilla suurissa laumoissa. Seeprapeippoja löytyy koko Australiasta, lukuunottamatta itärannikkoa. Suurimman osan päivästä seeprapeipot viettävät etsien levottomasti ruokaa. Ruoakseen seeprapeipot syövät heinäkasvien siemeniä maasta sekä hyönteisiä. Koska seeprapeipot syövät lähes kaiken hereilläoloaikansa siemeniä, ne asuvat lähellä juomapaikkoja.

Luonnossa pesät on rakennettu korsista ja heinästä ja pesän pehmikkeenä on höyheniä. Pesien sisäänmenoaukko on pesän kyljessä. Alunperin lintuja vangittiin suoraan Australiasta ja myytiin lemmikeiksi. Nämä linnut eivät eläneet kauaa vankeudessa oudon ruoan, ympäristön ja vankeudesta johtuvan ahdistuksen takia. Linnut kuljettivat myös mukanaan sairauksia, ja seurauksena näistä Australiaan säädettiin lintujen maastavientikielto 1960. Nykyään  kaikki eläinkaupassa myytävät seeprapeipot on kasvatettu vankeudessa.

 

Seeprapeipot ovat suosittuja niiden hoidon helppouden takia. Loistopeipot, kuten seeprapeipot, eivät kesyynny useiden muiden yleisten seuralintujen tavoin, yksittäisiä tapauksia tosin on. Tämän takia seeprapeippoja onkin aina pidettävä pareina tai parvissa. Seeprapeipot eivät myöskään vaadi omistajaltaan hoidon lisäksi muuta aikaa ja pesivät useimmiten onnistuneesti vankeudessa. Mutta siitä huolimatta tämä laji on kiehtova seurattava eläväisyytensä vuoksi.

Seeprapeippoja saa Suomessa sekä lähes jokaisesta eläinkaupasta että kasvattajilta. Hinnat pyörivät 20 euron molemmilla puolilla, riippuen myyjästä. Kannattaa kuitenkin tarkkailla linnun kuntoa ostaessa sen eläinkaupasta. Melko suuri osa näistä linnuista on tuotu ulkomailta suuremmilta kasvattamoilta tai kasvattajilta, esimerkiksi Ruotsista.

Seeprapeipot ovat pääasiallisesti yksiavioisia ja elävät vuodesta toiseen kumppaninsa kanssa mikäli kummallekaan ei tapahdu mitään. Jos seeprapeippo menettää kumppaninsa, se ottaa kuitenkin helposti ja mielellään uuden kumppanin. Seeprapeippoja pidetään useimmiten parina tai pareina. Lintuja voi myös pitää sukupuolittain, itse olen huomannut naaraiden olevan joskus hieman aggressiivisempia toisiaan kohtaan kuin koiraiden.

Seeprapeippo tarvitsee mahdollisimman ison häkin, sekä lisäksi mielellään mahdollisuuden vapaana lentelyyn. Nämä pienet linnut (pituus n.10-12cm) ovat mahtavia lentäjiä, eikä niiden häkissä siksi pidä olla liikaa orsia. Pienessä häkissä, jossa on vain pari, ei usein tarvitse noin viittä ortta enempää. Häkissä kannattaa suosia luonnonorsia, sillä muoviset orret voivat vahingoittaa lintujen jalkoja kovuuden ja joustamattomuuden takia. Luonnosta otetut puhdistetut orret ovat mukavasti vaihtelevia paksuudeltaan, jolloin linnun jalka saa myös harjoitusta. Häkkiin kuuluu lisäksi ruokakippo tai useampia lintujen määrästä riippuen, juomapullo ja/tai allas, ruoansulatushiekkaa, seepiansuomu ja/tai kalkkikivi. Lisäksi linnuille annetaan mahdollisimman usein ja vaihtelevasti tuoreruokaa kuten salaattia, kurkkua, erilaisia hedelmiä, idätettyjä siemeniä, hirssiä, jauhomatoja ja kananmunaa lisänä. Keväisin ja kesällä voi myös poimia puhtaista paikoista puiden silmuja ja erilaisia kasveja, kuten ratamoa. Omat lintuni ahertavat ahkerasti luonnosta tuotujen heinien kanssa ja on hieno näky, kun seeprapeippo lentää ison heinänsä kanssa pesälle.

Viikoittaiseen siivoukseen kuuluu häkin pohjan putsaaminen sekä orsien puhdistaminen, useammin tarpeen mukaan. Viikolla vaihdetaan ruokia tarpeen mukaan ja vesi sekä tuoreruoka päivittäin. Kuukausittain voi vaihtaa häkin järjestystä sekä tehdä suursiivouksen.

 

 

 

                                                 Takaisin ylös